Eyrie House

Eyrie House

The challenges of a steeply sloping site in the Adelaide foothills were resolved with this dramatic three level house.

Rather than presenting as a monolithic form, the 3 levels are expressed as quite distinct elements. This reflects the variety of building forms in this changing suburban area.

An upper level black framed glass pavilion housing the main living area daringly cantilevers over the bedrooms on the mid level.

Timber cladding forms a strong frame around the bedroom windows contrasting with the transparent pavilion above.

The upper level relates back to an extensive outdoor area with a swimming pool, timber decking and lush landscaping

The orientation of the upper level maximises passive heating in winter and takes in the expansive views from the city around to the coast. An added interest is the precise orientation to the airport runway.

Burnished concrete floors on this level help stabilize temperature extremes and the adjustable external louvres help to balance the incredible view with privacy and shading from the unwanted summer sun.

A consistent palette of concrete, black framing and black fittings balanced with refined timber detailing achieve a raw but warm industrial aesthetic.  Light floods into the dramatic stair well creating an interesting space that encourages use rather than easy lift option.

Year Completed

2020

Photography

Sam Noonan

Landscaping

David Baptiste