Robertson House

Robertson House

Rolling hills, deep valleys and distant sea views dictated the form of this striking rural house of contrasts.

The living area is suspended out as a modernist glass enclosed structure, maximising the spectacular views and capturing the winter sun, whilst the other end of the linear pavilion is embedded into the hill side, with earth berms and walling stone, collected by the owners from the site.

Internal spaces focus on the views with finishes simple, economical and robust; raw sealed concrete floors, natural anodised aluminium and white painted surfaces.

A dynamic tilted triangular roof pitches down to allow all the roof water to collect at one point, where it channels to an underground tank which provides the house water supply.

Double glazing, extensive north facing windows, a well insulated concrete floor and multiple sliding doors, result in a house requiring little air conditioning in summer with heating in winter from an efficient wood heater fuelled by timber grown on the site.

Year Completed

2015

Photography

Sam Noonan

Awards

Award Residential Architecture – [New Houses]

RELATED PROJECTS